Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

НЕМАЊИЋИ.

Сличне презентације


Презентација на тему: "НЕМАЊИЋИ."— Транскрипт презентације:

1 НЕМАЊИЋИ

2 СТЕФАН НЕМАЊА Први владар Стефан Немања (од њега настаје династија Немањића) дошао је на власт средином 12. века. Објединио је српске државе Рашку, Зету, Хум и Травунију и даље ширио своје територије. Имао је три сина: Вукана, Стефана и Растка, касније Свети Сава.

3 СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ Њега наслеђује син Стефан, учен човек и вешт владар. Крунисан је за краља год. Као први српски краљ добио је назив Првовенчани. Србија је тако постала краљевина. За време његове владавине и Српска православна црква добија самосталност

4 СТЕФАН РАДОСЛАВ Њега је наследио син Стефан Радослав. Најстарији син краља Стефана Првовенчаног. Крунисао га је његов стриц Сава у манастиру Жичи. Његова браћа Владислав и Урош добили су на управу део територије. Он је први српски владар који је почео да кује новац. Био је ожењен Гркињом Аном и потпуно завистан од свог таста. Када су њега поразили Бугари, краљ Радослав је остао без свог ослонца, а бугарски цар је наговарао његовог брата Владислава да га збаци са власти, до чега је и дошло 1233.године. Неко време бивши краљ Радослав је провео у Дубровнику, а када га је жена напустила вратио се у Србију, где се замонашио, умро, где је и сахрањен у манастиру Студеници. Његова заслуга је у томе што је, ослањајући се на свог заштитника, успео да сачува и поштеди Србију од напада суседних земаља.

5 СТЕФАН ВЛАДИСЛАВ Њега наслеђује брат Владислав који на власт долази превратом, збацивши са престола свог брата краља Радослава, а под заштитом бугарског краља, свог таста коме је био потчињен. Начин на који је дошао на власт није се допао његовом стрицу Сави, али, ипак, нерадо, крунише, после чега се он повлачи са чела српске цркве. Као и његов брат Радослав, није био самосталан него се ослањао на свог таста. Када су њега покорили Татари (Монголи), краљ Владислав је био приморан да, у пролеће, 1243.године престо уступи млађем брату Стефану Урошу и призна га за краља. Поред тога што је сачувао Србију од напада суседних земаља, заслужан је због тога што је подизао многе грађевине, даривао српску цркву, подигао манастир Милешеву у ком је сахранио мошти свог стрица Саве и створио простор свом наследнику краљу Урошу I да економски уздигне Србију.

6 СТЕФАН УРОШ I Стефан Урош I био је трећи син краља Стефана Првовенчаног. Краљевску круну добио је од свог старијег брата краља Владислава. Био је бољи владар од своје браће, али је и он владао под страним туторством. Водио је много ратова, губио и враћао територије. Од посебног значаја била је његова одлука да почне са искоришћавањем рудног богатства. У првом отвореном руднику отпочело је ковање првог српског сребрног новца. Рударска производња подстакла је развој градских насеља и повећала трговачки промет. За време његове владавине положај владара се много променио, српски двор је добио нови изглед и на њему се почело раскошније живети. Приходи су се повећали захваљујући економском успону Србије. Са престола га је свргнуо син Стефан Драгутин, победивши његову војску у јесен године. После тога краљ Урош се замонашио. Сахрањен је у својој задужбини, манастиру Сопоћани.

7 СТЕФАН ДРАГУТИН Стефан Драгутин био је најстарији син краља Уроша. На власт је дошао насилно, уз помоћ своје мађарске тазбине. Његова спољна политика је била таква да не ратује ни са једном од западних земаља, већ само са Византијом. Византија је у тим борбама била успешнија, што је навело краља Драгутина да се одрекне престола у корист брата Милутина. Још један разлог томе био је тај што је краљ Драгутин пао са коња и поломио ногу. Браћа су се договорила, уз сагласност српске властеле, да Милутин преузме власт у Србији, а да после његове смрти на престо дођу Драгутинови синови. Драгутин је добио могуђност да задржи западне делове српске државе.

8 СТЕФАН МИЛУТИН Почетком XIV века владао је краљ Милутин који је био један од најмоћнијих српских владара у средњем веку. Освојио је Македонију и проширио границе Србије ка југу. После тога, склопио је мир са Византијом.

9 СТЕФАН ДЕЧАНСКИ Стефан Дечански био је син краља Милутина. Наставио је ширење Србије и створио од ње најмоћнију силу на Балканском полуострву.Подигао је манастир Дечани, по коме је и добио надимак. За престо се борио са својим сином Душаном, који га је, касније, и преузео.

10 ЦАР ДУШАН У првој половини XIV века на престо долази, најмоћнији владар Немањића, Стефан Душан – Душан Силни. Он је створио највећу и најмоћнију државу на Балкану. Прогласио се царем, а Србија је постала царевина. Подиже многе школе, манастире, школе и болнице. Србију је уредио доношењем Законика

11 УРОШ НЕЈАКИ После њега на власт долази његов син Урош – Урош Нејаки. За време његове владавине Србија се распала на мање области и тако је завршена владавина Немањића.


Скинути ppt "НЕМАЊИЋИ."

Сличне презентације


Реклама од Google