Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Čovjek je slika Božja.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Čovjek je slika Božja."— Транскрипт презентације:

1 Čovjek je slika Božja

2 Bog je stvorio nebo i zemlju i ukrasio je raznovrsnim biljkama i životinjama i na kraju je stvorio čovjeka. Povjerio mu je sve stvoreno i postavio ga da mudro i odgovorno upravlja svim stvorenjima.

3 STVARANJE KAO LONČAREVO DJELO
Biblijski pisac potanko opisuje stvaranje prvih ljudi. Boga prikazuje na ljudski način,kao lončara koji oblikuje čovjeka od zemlje i udahnjuje mu svoj duh. Želi poručiti da čovjekovo tijelo pripada zemlji, da je materijalno.

4 Ime Adam znači zemlja. Bog je čovjeku darovao i nešto od samoga sebe. Dao mu je duhovne sposobnosti, razum i slobodnu volju po kojima nadvisuju druga stvorenja i po kojima je sličan Bogu. Duh je neraspadljiv i nevidljiv. Adam ne predstavlja samo čovjeka pojedinca nego prve ljude na zemlji.

5 RAZLIČITI,ALI ISTOG DOSTOJANSTVA
Čovjek nije stvoren za samoću, već za društvo. Biblijski pisac želi ispraviti krivo shvaćanja koje je nastojalo tijekom povijesti. Žena stvorena iz muškarčeva rebra, kako to slikovito opisuje Biblija, ima istu vrijednost i isto dostojanstvo kao i muškarac. Različitostima koje treba njegovati i razvijati muškarac i žena održavaju Božju ljubav i dobrotu.

6 DVOJE POSTAJU JEDNO Muž i žena su stvoreni jedno za drugo za osobno zajedništvo u kojem će se međusobno nadopunjavati,obogaćivati,privlačiti i ljubiti. Združivanjem muža i žene u zajednički život Bog je osnovao bračnu zajednicu i blagoslovio ju. Stvorio je čovjeka iz ljubavi i želi da se ljudi rađaju iz ljubavi. Ženidba je od Boga ustanovljena sveta i nerazrješiva.

7

8 NAPRAVILE: IVA BILOSNIĆ I KARMELA JOVIĆ 8.b


Скинути ppt "Čovjek je slika Božja."

Сличне презентације


Реклама од Google