Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Улога и надлежности Повереника за заштиту равноправности

Сличне презентације


Презентација на тему: "Улога и надлежности Повереника за заштиту равноправности"— Транскрипт презентације:

1 Улога и надлежности Повереника за заштиту равноправности
Татјана Јокановић

2 Шта је дискриминација? Неједнако поступање према једнакима и
једнако поступање према неједнакима Реч дискриминација значи разликовање, а користи се за означавање недозвољеног разликовања. Појмови дискриминација и дискриминаторско поступање, наиме означавају свако неоправдано прављење разлике или неједнако поступање, односно пропуштање (искључивање, ограничавање или давање првенства), у односу на лица или групе као и на чланове њихових породица, или њима блиска лица, на отворен или прикривен начин, а који се заснива на личним својствима. Начело једнакости и забране дискриминације је једно од основних начела људских права. Оно се прво огледа у томе да су сви људи пред законом једнаки и вредни поштовања. Сви су у обавези да поштују ово начело. Такође, постоји обавеза уздржавања од вршења дискриминације, која се односи како на правна, тако и на физичка лица.

3

4 ДЕФИНИЦИЈА ДИСКРИМИНАЦИЈЕ:
Свако неједнако поступање, односно пропуштање (искључивање, ограничавање или давање првенства) у односу на лица или групе као и на чланове њихових породица, или њима блиска лица, на отворен или прикривен начин, а које се заснива на раси, боји коже, прецима, држављанству, националној припадности или етничком пореклу, језику, верским или послитичким убеђењима, полу, родном идентитету, сексуалној оријентацији, имовном стању, рођењу, генетским особеностима, здравственом стању, инвалидитету, брачном и породичном статусу, осуђиваности, старосном добу, изгледу, чланству у политичким, синдикалним и другим организацијама и другим стварним, односно претпостављеним личним својствима.

5 Основ дискриминације – лично својство
Да би неједнак третман био дискриминација, потребно је да се заснива на одређеном личном својству. Лично својство може се дефинисати као лично обележје једне особе које одређује њен физички, психолошки, духовни, економски или друштвени идентитет. Може бити стварно или претпостављено лично својство. Пример: Према лицу се неједнако поступа само зато и управо зато што има одређено држављанство, што је одређене националне припадности или етничког порекла, при чему није од значаја да ли лично својство заиста постоји или дискриминатор то само претпоставља. Лично својство је кључни елемент разграничења између дискриминације и неких других облика противправног понашања.

6 Лична својства наведена у Закону (ЗЗД):
раса боја коже преци држављанство национална припадност или етничко порекло језик верска или политичка убеђења пол родни идентитет сексуална оријентација имовно стање рођење генетске особености здравствено стање инвалидитет брачни и породични статус осуђиваност старосно доба изглед чланство у политичким, синдикалним и другим организацијама друга стварна или претпостављена лична својства... Законодавац је прописану листу заштићених личних својстава оставио отвореном, што значи да се у пракси одређена лична својства могу показати као важни основи дискриминације који морају бити заштићени. Отвореност ове листе основа дискриминације, с друге стране, не значи да је било која карактеристика коју везујемо за одређену особу основ дискриминације. Да би одређена караткеристика која није изричито препозната у правном систему могла бити сматрана личним својством у смислу забране дискриминације, потребно је да она као таква буде дефинисана или променом и усвајањем новог закона или кроз праксу тела која поступају у случајевима дискриминације.

7 Лична својства и дискриминација
Раса/боја коже: Радници обезбеђења клуба не дозвољавају Ромима да уђу, уз образложење да је потребна резервација, док другим посетиоцима не траже резервацију. Национална припадност или етничко пореколо: Школа оформила посебно одељење само за децу ромске националности.

8 Лична својства и дискриминација
Језик: Пропуштање да се називи јавних установа, улица и предузећа обележе и на језику националне мањине који је у службеној употреби на одређеној територији. Верска и политичка уверења: Послодавац не одобри запосленом који није православне вере да користи слободан дан у време свог верског празника. Пол: Неједнака зарада за исти рад између мушкараца и жена.

9 Лична својства и дискриминација
Генетске особености: Стоматолошки факултет нема опрему и стоматолошке столице које су прилагођене леворуким особама. Здравствено стање: Изоловање запосленог који живи са ХИВ-ом у посебну просторију и ускраћивање контакта са осталим запосленима.

10 Лична својства и дискриминација
Инвалидитет: неприлагођеност јавног простора и државних институција особама које користе колица. Старосно доба: гинеколог одбије да изврши редован преглед жени која има 70 година.

11 Лична својства и дискриминација
Изглед: На конкурсу за посао се тражи особа пријатног изгледа и захтева се достављање фотографије. Брачни и породични статус: запослена је премештена на ниже радно место по повратку са одсуства ради неге детета.

12 ДА ЛИ ИХ ИМАМО И ДА ЛИ СМО ТОГА СВЕСНИ?
Узроци дискриминације СТЕРЕОТИПИ - упрошћена, погрешна и најчешће негативна слика о одређеној друштвеној групи, при чему се одређене особине или начин понашања приписују свим припадницима те групе. ПРЕДРАСУДЕ – трајно предубеђење и негативан став о појединим друштвеним групама који се не заснивају на чињеницама, знању и озбиљном промишљању, већ представљају неутемељено и неаргументовано мишљење. ДА ЛИ ИХ ИМАМО И ДА ЛИ СМО ТОГА СВЕСНИ?

13 Намера за вршење дискриминације
Намера НИЈЕ релевантан елемент дискриминације! Одређено понашање се може квалификовати као дискриминаторно без обзира на то да ли је онај ко је извршио дискриминацију желео то да уради и да ли је то био његов циљ. Пример: Послодавци често, не из намере да дискриминишу, у огласу за посао траже особу одређеног пола, иако се ради о послу који могу да обављају и жене и мушкарци (нпр. тражи се касирка за рад у маркету или секретарица).

14 Улога и надлежности Повереника
Нeзaвисaн, сaмoстaлaн и спeциjaлизoвaн држaвни oргaн фoрмирaн нa oснoву Зaкoнa o зaбрaни дискриминaциje (2009), са улогом да спрeчaвa све видoве, oблике и случajeве дискриминaциje и унaпрeђује oствaривaње и зaштиту рaвнoпрaвнoсти у свим oблaстимa друштвeних oднoсa. Пoвeрeник je oвлaшћeн дa: спрoвoди пoступaк пo притужбaмa у случajeвимa дискриминaциje покреће тзв. стратешке парнице за заштиту од дискриминације подноси и прекршајне и кривичне пријаве подноси предлоге за оцену уставности и законитости упoзoрaвa jaвнoст нa нajчeшћe, типичнe и тeшкe случajeвe дискриминaциje; прaти спрoвoђeњe, иницирa дoнoшeњe или измeну и дaje мишљeњe o oдрeдбaмa нaцртa зaкoнa и других прoписa кojи сe тичу зaбрaнe дискриминaциje; упућује прeпoруке мера oргaнимa jaвнe влaсти и другим лицимa мeрe зa oствaривaњe рaвнoпрaвнoсти.

15 Поступак заштите права пред
Повереником Пoступaк пo притужбaмa je jeднoстaвaн, лишeн je прeтeрaних фoрмaлнoсти, потпуно је бесплатан. Притужба треба да садржи податке о томе: ко је дискриминисан од кога је дискриминисан шта је основ дискриминације опис дискриминаторног акта доказе о претрпљеном акту дискриминације (исправе, сведоци и др.) Притужба мора бити потписана. Повереник не поступа по анонимним притужбама.

16 Поступак заштите права пред
Повереником Ко може да поднесе притужбу? Дискриминисано лице Организација која се бави заштитом људских права или друго лице у име и уз сагласност дискриминисаног лица* *ако се притужба односи на дискриминацију групе лица, сагласност није потребна

17 Поступак заштите права пред
Повереником Када Повереник НЕ поступа по притужби? Ако је покренут судски поступак Ако је очигледно да нема повреде права Ако је у истој ствари поступано, а нема нових доказа Ако је због протека времена немогуће постићи сврху поступања

18 Поступак заштите права пред
Повереником ПРИТУЖБА поступак мирења изјашњење изјаве других лица чињенично стање мишљeњe мишљeњe сa прeпoрукoм тужба опомена обавештење јавности

19 Стратешке парнице Посебан механизам који може да допринесе борби против дискриминације и унапређењу равноправности Повереник сам процењује када ће и у којим случајевима подићу тужбу за заштиту од дискриминације имајући у виду да циљ и смисао парница које покреће превазилази значај које оне имају са аспекта заштите самих дискриминисаних лица, односно групе лица Повереник стратешке парнице покреће и води у општем (јавном) интересу, са циљем да својом процесном активношћу, као тужилац у парници, допринесе доследној примени прописа и унапређењу правне праксе, да охрабри жртве дискриминације на покретање антидискриминационих парница, да сензибилише јавност за проблем дискриминације

20 Стратешке парнице Повереник за вођење стратешких парница бира случајеве учестале и широко распрострањене дискриминације, посебно оне који изазивају нарочито тешке последице у односу на припаднике осетљивих, угрожених и маргинализованих друштвених група, који су у правној пракси ретко добијали судски епилог, а у погледу којих постоје добри изгледи за успех у парници. Приликом доношења одлуке о одабиру случаја за стратешку парницу Повереник се руководи следећим критеријумима: Дискриминација је извршена према посебно рањивим друштвеним групама; Облик дискриминације је учестао и широко прихваћен у друштву; Однос снага између жртве и учиниоца оправдава интервенцију Повереника; Случај има велике шансе да доведе до мериторне одлуке, уместо да буде одбачен по основу процесних недостатака

21 Стратешке парнице Будући да Повереник иначе поступа по притужбама грађана због дискриминације, важно је истаћи да поступак по притужби нема карактер претходног поступка и не представља процесну претпоставку од које зависи покретање парнице за заштиту од дискриминације. Подизање тужбе за заштиту од дискриминације није механизам којим се обезбеђује поштовање препорука Повереника

22 Повереник не може тражити накнаду материјалне и нематеријалне штете
Повереник може тражити: забрану извршења радње од које прети дискриминација, забрану даљег вршења радње дискриминације, односно забрану понављања радње дискриминације; утврђење да је тужени дискриминаторски поступао према тужиоцу или другоме; извршење радње ради уклањања последица дискриминаторског поступања; објављивање пресуде Повереник не може тражити накнаду материјалне и нематеријалне штете

23 Стратешке парнице У овим парницама важи правило о прерасподели терета доказивања. Повереник сноси терет вођења парнице и он је тај који треба да учини вероватним да је тужени извршио акт дискриминације.

24 MOOT COURT Видела сам оглас Модне агенције „ProFashion“ која је позвала све заинересоване девојке до 28 година да се пријаве на кастинг за снимање каталога и реклама за колекцију „Гламурозне вечерње хаљине“. С обзиром да имам 48 година и да сматрам да и даље изузетно лепо изгледам, контактирала сам их путем е-маила, и том приликом сам их замолила да ми дозволе да се ипак у личном контакту представим, и оставим свој Book. Убрзо сам добила одговор на мејл од директорке Модне агенције, у коме је навела да нема потребе да се излажем трошковима пута из Ниша, јер моју пријаву неће узети у разматрање због услова из огласа.

25 MOOT COURT Када сам добила овај мејл уопште нисам била изненађена али ме је цела ситуација јако погодила. Без обзира на моје године, ја и даље волим изласке и лепу гардеробу. Moжда није од значаја, али осећам потребу да кажем да са својом ћерком често размењујем одећу. Ово ми није први пут да се суочавам са овим проблемом. А мислим да су старије жене у овој земљи жртве предрасуда! Чула сам да се ваша институција залаже за равноправност и да се бори против дискриминације. Не желим више да ћутим о овом проблему, хоћу да имам иста права као и сви други, ништа више од тога! Имам право да ми сви послови, за које сам квалификована, буду бар доступни! ИВАНКА ФИЛИПОВИЋ, Баба Вишњина 17, Београд

26 „VEČERNJE GLAMUROZNE HALJINE“
MOOT COURT Objavljeno na portalu: Hit poslovi, godine. Мodna agencija ProFashion је godine proširila lepezu usluga svojim klijentima iz zemlje i inostranstva dodajući i sektor MODELING, povodom čega stvara svoju bazu manekena i foto modela. Modeli koju prođu naš kasting potpisuju ekskluzivan ugovor sa našom agencijom, koja im postaje matična agencija. Od tog trenutka, naši modeli sve svoje modeling angažmane u Srbiji i inostranstvu obavljaju isključivo posredstvom naše agencije. Ako si mlada i glamurozna, a želiš da postaneš zaštitno lice poznatih brendova, prijavi se na: VELIKI KASTING „VEČERNJE GLAMUROZNE HALJINE“ USLOV: devojke do 28 godine, visina: od 174 do 182 Pošaljite nam: dve fotografije lica i dve fotografije cele figure, ime i prezime, datum rođenja i visinu, na: U povratnom mailu ćete dobiti sve neophodne informacije.

27 MOOT COURT Тужба се подноси у име Повереника за заштиту равноправности, према чињеницама задатог случаја, релевантним националним и међународним правним изворима, ставовима судске праксе и ставовима израженим у научним и стручним радовима, у свему у складу са Правилима такмичења

28 MOOT COURT Одговор на тужбу подноси се у име оног лица против којег је Поверенику поднета притужба, а према чињеницама задатог случаја, чињеничним наводима из тужбе, релевантним националним и међународним правним изворима, ставовима судске праксе и ставовима израженим у научним и стручним радовима, у свему у складу са Правилима такмичења

29 MOOT COURT Осам тимова који су најбоље оцењени у писаној фази такмичења, на основу збира оцена њихових поднесака, квалификује се за усмене наступе. Два тима са највећим збиром бодова са два квалификаторна рочишта (једном у улози тужиоца једном у улози туженог) пласираће се у финално такмичење.

30 MOOT COURT ПРВА НАГРАДА
Путовање у Брисел – посета ЕКВИНЕТУ (европска мрежа тела за равноправност)


Скинути ppt "Улога и надлежности Повереника за заштиту равноправности"

Сличне презентације


Реклама од Google