Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Kantarion (gospina trava, bogorodičina trava) u narodnoj medicini

Сличне презентације


Презентација на тему: "Kantarion (gospina trava, bogorodičina trava) u narodnoj medicini"— Транскрипт презентације:

1 Kantarion (gospina trava, bogorodičina trava) u narodnoj medicini
Kantarionovo ulje i čaj: lek za sve tegobe, istine i zablude Tipična recepura za kantarionovo ulje: Uzeti cvet kantariona (oko 2 pune šake), pa staviti u  litarsku uteglu. U nju dosuti ulje, može suncokretovo, ali je puno bolji izbor maslinovo i to hladno ceđeno, a zatim ostavit na suncu da odstoji 7-8 nedelja. Ulje gospine trave na kraju što bolje procedite, čuvajte u staklenim flašicama na suvom i tamnom mestu. Zabluda: šta se dešava sastojcima kantariona na suncu? Hiperforin se u neutralnom rastvoru izložen svetlosti potpuno razloži za deset sati. U kiselim rastvorima je stabilniji. Crveni pigment, hipericin se u kiselim rastvorima razlaže bilo da je izložen svetlosti ili ne. Većina aktivnih komponenti je slabo ili nerastvorna u vodi, pa je efikasnost čajeva diskutabilna.

2 Poreklo engleskog (St. John’s wort) naziva kantariona
Naziv roda Hypericum potiče od grčkih rieči hiper = gore + eikon = na slici, u odnosu na tradicijsku upotrebu biljke za rasterivanje zala, vešanjem biljke preko verske ikone u kući za vrieme svetog Jovana (St John's Day).

3 Kantarion (gospina trava, bogorodičina trava) u narodnoj medicini
Kantarionovo ulje i čaj: lek za sve tegobe, istine i zablude Mere opreza prilikom koriščenja Ne izlagati se direktnoj sunčevoj svetlosti, jer može doći do opekotina i pojave trajnih fleka na koži!   Ne koristiti istovremeno sa kontraceptivnim pilulama i drugim antidepresivima.

4

5

6 ↓ – glucose ranunculin (maceration, enzymatically) protoanemonin ↓ dimerization (air or water contact) anemonin ↓ hydrolyzation

7 Monoterpeni - neisparljivi - iridoidi (heterozidi)
- isparljivi - sastojci etarskih ulja valepotrijati - iregularni - piretrini npr. Seskviterpeni - neisparljivi - seskviterpenski laktoni heterozidi, alkaloidi Diterpeni - neisparljivi - sastojci smola - isparljivi - retki sastojci etarskog ulja Triterpeni - neisparljivi - sastojci smola kiseline, alkoholi i ugljovodonici sapogenoli, saponozidi Tetraterpeni - neisparljivi - karotenoidi Politerpeni - neisparljivi - gutaperka, kaučuk

8 Neisparljivi monoterpeni
1. Iridoidi i iridoidni heterozidi 2. Poliestri epoksi polihidroksilnih iridoida - valepotrijati European Union definicija isparljivih organskih jedinjenja (VOC): A VOC is any organic compound having an initial boiling point less than or equal to 250 °C (482 °F) measured at a standard atmospheric pressure of kPa

9 1. Iridoidi i sekoiridoidi
1. Pravi iridoidi U okviru pravih iridoida javlja se nekoliko osnovnih tipova strukture: tip iridana, tip iridodiala sa otvorenim piranskim prstenom, tip nepetalaktona s keto-grupom na položaju C1 i formiranim laktonskim prstenom. U prirodi se javlja nekoliko tipova sekoiridoida: tip sekologanina s vinil-grupom na C9, tip genciopikrozida - dolazi do laktonizacije, tip oleozida sa etiIidenskom ili hidroksietilidenskom grupom na C9.

10 Heterozidi nastaju vezivanjem šećera preko hidroksilne grupe na C1 aglikona.
Najčešći su glukozidi (D-glukoza). Ovakvi heterozidi su uglavnom zastupljeni u biljkama famiije Gentianaceae. Oligosaharidi su retki i uglavnom se sreću u iridoidnim heterozidima. Može doći do dimerizacije aglikonskih komponenata (centaurin kod kičice) ili acilovanja šećernog dela molekula (amaro jedinjenja kod lincure).

11 2. Valepotrijati su estri epoksi polihidroksilnih alkohola ciklopentanopirana.
Ovakva jedinjenja su uglavnom zastupljena u vrstama roda Valerijana, najviše Valeriana officinalis

12 Fizičko – hemijske osobine
Iridoidni heterozidi se rastvaraju u vodi i alkoholima. Iz ekstrakata se mogu izdvojiti i prečistiti preparativnim hromatografskim tehnikama. Kada su u čistom stanju, kristalne su strukture i izuzetno su gorki. Heterozidi su nestabilni. Hidrolizom se osobađaju monoterpenski aglikoni. To se vidi po pojavi tamnog obojenja droge. Aglikoni su manje gorki. Rastvaraju se u nepolarnim organskim rastvaračima. Najveći broj iridoida je nestabilan, zbog njihove laktonske strukture. Otvaranjem laktonskog prstena, dolazi do destrukcije molekula.

13 Farmakološko delovanje i primena
Droge koje sadrže monoterpenske heterozide, primenjuju se kao gorka sredstva (Amara pura). Zbog njihovog gorkog ukusa, dolazi do pojačane sekrecije u digestivnom traktu i do: povećanog osećaja gladi, boljeg i kompletnijeg varenja hrane. Gorke droge tako, nisu samo sredstva za poboljšanje apetita, nego i tonici i roboransi jer jačaju organizam (naročito je to primetno kod dece, starijih i bolesnih osoba). Potvrđena je antimikrobna, antiinflamatorna, antipiretička, kao i spazmolitička aktivnost genciopikrozida, aukubina i drugih monoterpenskih heterozida. Terapijska efikasnost najvećeg broja droga koje sadrže ovakva jedinjenja, nije potvrđena i dokumentovana. Valepotrijati doprinose sedativnom delovanju odoljena.


Скинути ppt "Kantarion (gospina trava, bogorodičina trava) u narodnoj medicini"

Сличне презентације


Реклама од Google